2 Aralık 2011 Cuma

Deneme | Dilekler Üzerine

Yazının şarkısı elde bir kadeh şarapla dinlenilesi: hindi zahra - beautiful tango

Bazı duyguları tanımlamak hayli zordur, beğenilmek ya da ona benzer şeyleri. Üzerinde yarattığı değişimi kimyasal formüllere dökemezsin, modelleyemezsin. Hani küçükken hayranlık duyduğunuz insanlar gibi. Ve o hayran olduğunuz insanı bir gün elde edeceğinizi bilirsiniz, küçüklüğünüzden beri çok istediğiniz her şey sizin olmuştur çünkü. Çünkü siz dikkatli dilek tutmayı bilmezsiniz. Lambadan çıkan cine bir hevesle üç dileğinizi söyler, ardından üçünden de pişman olursunuz. Öyle bir şey… Dilekler çok tehlikeli şeyler, evren ya da ona benzer bir şey fazlasıyla işgüzar davranabiliyor çünkü bazen size karşı ve inanın gerçekten hayrınıza olacak şeyleri yapmak için fazlasıyla direnirdi.





Hayran olduklarınızı bir gün elde edeceğinizi bilirsiniz, yabancı kimseler ya da tanımadığınız diller, gitmediğiniz yerler, sahip olmadığınız şeyler… Çok isterseniz bir gün sizin olacağını bilirsiniz. Vücut bulması gerekmez illa tabii ama alegori yapmayı severim. Somutlaştırmayı, tanımlamayı da sevmeye başladım zamanla, oysa eskiden tanımlarsam anlamı kaybolur gibi geliyordu. Şimdi sanırım unutmaya başladığımı, bazı şeylerin silinmeye başladığını gördüğümden sıkı sıkı kayıt tutmayı tercih ediyorum.

Tamam, farz edelim ki vücut buldu, aslında bu sefer de fiziksel hiçbir özellikle tanımlayamıyorum, sadece sahip olma arzusu diyebiliyorum. Bu arzuyu yaratabilecek kadar güçlü bir çekim alanı olduğunu söylemek şimdilik yeterli. Ve bu vücut bulmuş hayranlık için tek tanımlayabildiğim iştah kabartan bir kokusu olduğu… İştah derken bahsettiğim ne fiziksel, ne cinsel. Sadece kendini istememizi sağlayacak kadar alımlı.

Biz insanlar, özellikle de biz kadınlar fazlasıyla düşkünüzdür hayran olup da ulaşamadıklarımıza. Aslında zaman zaman ince mesajlar alırız elde ettiğimizde başımıza geleceklerle ilgili, ya kalbimiz sıkışır, ya içimize fena hisler gelir oturur. Başka şeylere yorarız. İstemek insanı kör edebilir. Bir gün hayran olduğun kişiler, yerler, şehirler seni seçtiğinde hiçbir mesajı umursamaz olmak gibi huylarımız var. Ve hiç şüphesiz bir gün seçeceklerini biliyoruz.

Gereksiz bir kendine güven değil bu, böyle…

Söylediğim gibi dilekler çok tehlikelidir ve dilemek için sadece onun kokusunu almak yeterlidir...


Hamiş: Geçen gün rüyamda alzheimer olduğumu gördüm ve bu beni inanılmaz korkuttu; hiçbir şeyi unutmazken birden hiçbir şeyi hatırlayamamak korkunç olurdu.

2 yorum:

  1. "... bazen size karşı ve inanın gerçekten hayrınıza olacak şeyleri yapmak için fazlasıyla direnirdi."
    Kısa vadede hayrımıza görünen şeylerin uzun vadede mahvımıza sebep olabileceği ihtimalini gözönüne alırsak , dileklerimizin esiri olmak yerine , dilemeyerek onları dilimizin derinliklerindeki sessizlik hücrelerine hapsetsek daha mı doğru yapmış oluruz acaba?..

    YanıtlaSil
  2. hepimiz için farklı doğrular var sanırım, deneyip keşfetmek gerekiyor.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails